Centre Picasso – Horta de Sant Joan

Horta · Orta · Horta d’Ebre · Horta de la Terra Alta · Horta de Sant Joan

Fins la meitat segle del XIX, en tots els documents, eines de mesura i façanes, hi trobem escrit ORTA. Després va apareixent la “H” en documents oficials, fins que va quedar com a nom oficial: HORTA.



L’any 1910, el “Instituto geográfico” permet afegir un “cognom” als pobles amb noms coincidents, per tal de diferenciar-se. L’Ajuntament d’Horta tria el nom: HORTA DE SANT JOAN, Sant Joan és el patró del poble.



Picasso va estar a Horta a finals del segle XIX i una altra vegada a començaments del segle XX, quan el poble es coneixia per HORTA, igual que el poble pròxim a Barcelona (avui, barri d’Horta). Picasso, per tal de distingir-los, quan es referia al nostre poble l’anomenava HORTA D’EBRE.



Durant la segona República (1931-1936) el nom oficial del poble va ser HORTA DE LA TERRA ALTA.



Actualment el nom oficial és HORTA DE SANT JOAN, encara que la gent diu simplement HORTA. Però volem recuperar el nom antic, ORTA, i per això l’utilitzem en activitats culturals. ORTA és el nom utilitzat i defensat per Mn Manyà, un dels més prestigiosos intel·lectuals de les Terres de l’Ebre.



D’on prové el nom del poble? Hi ha diverses teories, alguna es remunta als ibers; però cap és definitiva. La incògnita no és la “H”, ja que la normativa ortogràfica catalana no apareix fins l’any 1913, per tant no existia cap regla que digués si s’havia d’escriure amb “H” o sense. L’explicació definitiva la obtindrem el dia que esbrinem l’origen de la paraula ORTA. El que sembla clar és que el nom del poble no ve d’hort ni d’horta, ja que Horta de Sant Joan és terreny de secà.

TOP