Centre Picasso – Horta

Què s’hi exposa

PLANTA BAIXA

 

ELS MEUS AMICS D’HORTA
A la planta baixa hi ha l’exposició permanent “Els meus amics d’Horta”. Aquí s’explica a través de textos, imatges, objectes i paraules del propi Picasso, els profunds lligams que s’establiren entre el genial pintor i aquest petit poble.

L’espai està dividit en quatre zones, presidides per una frase dels amics de Picasso o del propi pintor, aquestes estan extretes de la conversa que va mantenir amb una delegació de gent d’Horta que el visitaren l’any 1969 a la seva residència de Notre-Dame-de-Vie.

També hi trobarem els capgrossos picassians d’Horta, que acompanyen els gegants Salvador i Bàrbara a totes les festes populars.

PRIMERA PLANTA

 

LA PRIMERA ESTADA: juny 1898 – gener 1899
A la 1a planta s’hi exposen les reproduccions facsímils, és a dir, el més pròximes a l’original, de gran qualitat ja que s’obtenen directament dels quadres originals, de les obres realitzades durant els vuit mesos que durà la primera estada. Unes taules-vitrina mostren, agrupats per temes (retrats de nens, gent treballant, cabres, arbres, etc.) els dibuixos i esbossos realitzats durant aquest temps que Picasso sojornà a Horta. Diverses explicacions ens acosten a la interpretació d’aquestes obres.

A les parets s’hi exposen les reproduccions dels olis i dibuixos a color. Hi trobareu El Mas del Quiquet, diversos paisatges i carrers d’Horta, alguns retrats i el magnífic oli de La processó al convent. 

També s’hi es poden veure altres obres que, si bé estan realitzades a Barcelona, els anys 1902 i 1903 fan referència al poble, són les Evocacions d’Horta.

SEGONA PLANTA

 

CUBISME: estiu 1909
S’exposen les reproduccions facsímil de les obres realitzades durant la segona estada a Horta. També n’hi ha de realitzades a París la primavera de 1909, evocant records de la primera estada. D’aquestes destaquen les dedicades a les Temptacions de Sant Antoni i al Carnaval a la taverna.

Les obres realitzades al 1909 s’emmarquen dintre el cubisme geomètric i estan lligades a Horta. Les arestes dels paisatges d’Horta i les corbes dels retrats de Fernande van convergint i donant la sensació que el cap de Fernande i la muntanya de Santa Bàrbara se superposen. El procés culmina en els dos quadres titulats Dona nua sobre fons de muntanyes, el paisatge del poble que estima i la dona que estima queden units en aquests grans olis.

TOP