Centre Picasso – Horta de Sant Joan

Història

Orígens

“Vosaltres sou d’Horta, sou amics meus”. Amb aquestes paraules rebia Picasso la delegació d’Horta que varen visitar-lo l’any 1969, a la seva residència de Notre-Dame-de Vie. Van anar a explicar-li que l’havien nomenat fill adoptiu d’Horta i que li havien dedicat un carrer. Durant la llarga conversa, Picasso, molt emocionat, recordà amb gran detall escenes i persones que va viure i conèixer durant el temps que residí a Horta. En un moment de la conversa va prometre regalar obres seves si es feia un museu a Horta. Malgrat l’interès de l’Ajuntament, de Manuel Pallarès i de Picasso, no es va poder materialitzar la generosa oferta. Eren altres temps.

 

Història del Centre Picasso

Març de 1977: Palau i Fabre, un dels millors experts sobre Picasso, presentà el Congrés de Cultura Catalana a Horta. Durant la seva estada a Horta, Palau i Fabre proposà aplegar la reproducció facsímil de tota l’obra picassiana realitzada a Horta. L’Associació Amics d’Horta ràpidament es va fer ressò de la proposta.

 

Presentació del Congrés de Cultura Catalana. Any 1977

 

1977 – 1983: Durant els següents anys, gràcies a l’ajuda de Palau i Fabre s’anaren localitzant les obres, repartides per museus i col·leccions particulars, per fer-ne les reproduccions.

30 de novembre de 1983: Aquest dia era el previst per inaugurar el Casal Picasso a les escoles velles, encara faltaven moltes obres però ja n’hi havia suficients per poder fer l’exposició. Malauradament l’Ajuntament es va fer enrere en la cessió del local.

1983 – 1989: Després de l’esforç personal i econòmic de l’Associació Amics d’Orta, la decepció va ser molt gran i sense cap suport institucional el projecte va quedar aturat.

1990: Però la idea era massa bona per oblidar-la. A finals de 1989 un grup de gent d’Horta, esperonats per amics picassians reprengueren el projecte i l’any següent es fundà una entitat dedicada exclusivament a impulsar aquesta idea: el Centre Picasso d’Horta. Una altra vegada amb el suport de Palau i Fabre i amb nou entusiasme s’intensificà la recerca de les obres de Picasso realitzades a Horta. La restauració de l’Antic Hospital permeté disposar d’un local idoni per a l’exposició de reproduccions.

15 d’octubre de 1992: El Conseller de Cultura Sr. Guitart, inaugurà oficialment el Centre Picasso d’Horta.

 

Inauguració 1992

 

1992: Un cop consolidada l’entitat, sense abandonar la tasca d’aplegar les obres que encara faltaven, es realitzen cada estiu les Jornades Picassianes. Amb el títol “Espais picassians de la Catalunya sud” s’organitzen exposicions de pintura, escultura, fotografia a diversos indrets picassians i concerts de música clàssica al convent de Sant Salvador. S’entra a formar part de les Associacions i Clubs UNESCO. La tasca del Centre Picasso es reconeguda amb diversos premis dels que cal destacar el Premi Nacional d’Arts Plàstiques l’any 1994.

1998: Centenari de la primera estada de Picasso a Horta: Gràcies a una estreta col·laboració entre El Centre Picasso, el Museu Picasso de Barcelona i la Generalitat, és possible una gran exposició d’originals de Picasso realitzats a Horta el 1898-1899. L’exposició es realitzà del 19 de setembre al 18 d’octubre de1998, amb un extraordinari èxit popular.

 

 

1999 – 2002: Remodelació del Centre Picasso. S’inaugura la exposició permanent Els meus amics d’ Horta a la planta baixa. Es modifica l’enfocament de l’exposició, més didàctic i entenedor. Es canvia el logotip.

Es continua la localització d’obres i s’aconsegueix una obra emblemàtica: La processó al Convent. També altres de cubistes com: “Dos caps de dona”, “Cap de Sant Antoni” i “Paisatge amb un pont”. S’entrà a formar part de la Coordinadora de Centres d’Estudis en Llengua Catalana.

2009: Una altra fita important, la celebració del centenari de la segona estada.

Destaquen dues gras exposicions:

 

· Picasso i els seus amics catalans, amb obra original

  
· Picasso fotògraf d’Horta. Exposició de les fotografies realitzades per Picasso a Horta, l’estiu de 1909.

Es publiquen els catàlegs de les dues exposicions.

TOP